19 лютого 2019 16 грудня 2016 2 коментаря до запису Як паяти паяльником — поради від wikiHow

Всім здоров’я! Як і обіцяв, продовжую публікувати матеріал щодо процесів пайки. Зацікавився іноземними навчальними матеріалами за пайку і натрапив на інструкцію як паяти від американської енциклопедії wikiHow. Спробую адаптувати у вільному перекладі їх статтю для простого російського народу – для тих людей, які хочуть самі в домашніх умовах навчитися як паяти.

Сьогодні ми дізнаємося, яке обладнання необхідно для пайки і як паяти насправді правильно прості вивідні радіоелементи.

Зміст

  • Придбайте необхідні інструменти для паяння
    • Використовуйте паяльник з контролем температури
    • Використовуйте припій в котушках потрібного складу
    • Використовуйте припой з флюсом всередині
    • Використовуйте компоненти, сумісні з платою
    • Використовуйте спеціальні інструменти для утримання компонентів
  • Як паяти радіоелектронні деталі
    • Підготуйте електронні компоненти для пайки
    • Дотримуйтесь техніку безпеки при пайку
    • Перед паянням залудити жало
    • Приберіть паяльник при заповненні припоєм області пайки
  • Секрети гарної пайки
    • Рухайтеся енергійно
    • Відводите тепло від термочутливих компонентів
    • Навчіться розпізнавати достатню кількість припою
    • Тримайте жало в чистоті
    • Переконайтеся в повному охолодженні припою
    • Потренуйтеся на кішках
  • Висновки по короткому навчання пайку

Придбайте необхідні інструменти для паяння

Використовуйте паяльник з контролем температури

Для правильної пайки електронних компонентів і плат потрібно придбати паяльник з електростатичної захистом, регулюванням температури жала і високою потужністю нагрівального елемента. Це дозволить паяти тривалий час без сильного нагару і добре підходить для радіоаматорський і професійної практики. Прості паяльники без регулювання вимагають деяких навиків для виключення перегріву паяемых компонентів.

Для невеликих радіокомпонентів і тонких проводів потрібно використовувати паяльник потужністю до 25 Ватт. Для радіаторів, трансформаторів і товстих дротів беріть 100 вт паяльник, не менше.

Якщо паяльник дозволяє, використовуйте регулювання температури, щоб налаштувати оптимальну температуру жала, при якій припій плавиться досить швидко, але не перегрівається.

Використовуйте припій в котушках потрібного складу

Найпоширеніший припій складається на 60 % з олова і на 40% свинцю і позначається 60/40. Цей припій рекомендується новачкам в пайку, але вимагає хорошої вентиляції або захисту органів дихання від парів свинцю, здатного накопичуватися в організмі. Так що провітрюємо ретельніше, товариші.

Все більшу популярність набирають безсвинцеві припої, у яких температура плавлення вище для їх пайки потрібні спеціальні флюси. Такі припої складаються на 96,5 % олова і на 3,5 % з срібла. Наявність срібла зменшує омічний опір паяного контакту, що добре позначається на надійності електроніки.

Використовуйте припой з флюсом всередині

Часто в середину дроту припою додається флюс – такий трубчастий припій володіє кращою паяемостью і полегшує процес паяння завдяки видалення окислів зсередини паяного з’єднання. Всередині трубчатого припою часто використовують наступні наповнювачі:

— каніфоль сама по собі є нейтральним флюсом, добре змочує поверхню припою, але залишає коричневий липкий залишок, який, втім, може бути видалений за допомогою ізопропілового або етилового спирту і навіть розчинником. Існують різні каніфольні флюси, але найчастіше використовуються з позначенням RMA – помірно активована каніфоль.

— безотмывочный флюс зазвичай не залишає сильного залишку, який може викликати корозії металів, або створити витік струму через провідності. Цей флюс винайдений для зниження тимчасових витрат на відмивання після пайки.

— водорозчинний флюс зазвичай є активним на основі кислот, залишок яких може бути змитий з плати водою. Інакше ці залишки флюсу викликають корозію металу, що призводить до пошкодження плати та електронних компонентів.

Використовуйте компоненти, сумісні з платою

Для початківців рекомендується використовувати вивідні електронні компоненти, які вставляються в отвори в платі. Ці отвори в ідеалі повинні бути металлизированы, щоб надійно з’єднувати верхній і нижній шар плати. Правильна пайка інших електронних компонентів, проводів і рознімань відрізняється застосуванням інших прийомів пайки, але загальний принцип залишається тим же.

Використовуйте спеціальні інструменти для утримання компонентів

Навіть вивідні радіодеталі досить малі для потужних пальців радіоаматора. Так що краще мати під рукою кліщі, узкогубцы і пінцет, щоб під час навчання пайку не обпектися і надійно фіксувати деталі інструментом.

Як паяти радіоелектронні деталі

Підготуйте електронні компоненти для пайки

Виберіть відповідні за розмірами деталі, перевіривши їх тип і призначення. За допомогою довідників по колірній маркування, перевірте опір резисторів. Заздалегідь изогните ніжки компонентів під розташування отворів, дотримуючись рекомендовані радіуси вигину.

Дотримуйтесь техніку безпеки при пайку

Завжди вчіться паяти в добре провітрюваному приміщенні і захищайте очі і органи дихання за допомогою засобів захисту. Використовуйте підставку під паяльник, коли не зайняті паянням. Якщо паяльник включений, то жало може пропалити що-небудь на робочому столі.

Правильне відстань від особи до паяльника повинна бути не менше 7-12 дюймів (18 — 30 см). При цьому бризки киплячого флюсу або краплі припою Вам не пошкодили.

Перед паянням залудити жало

Піднесіть гаряче жало паяльника до припою і наплавьте його на кінець жала. Таке лудіння жала допомагає прискорити процес пайки завдяки заздалегідь подогретому припою.

Обережно піднесіть жало з краплею припою на кінці до місця з’єднання деталей з друкованою платою. Жало має насамперед торкнутися виведення радіодеталі, а потім вже контактної площадки плати.

Розігріте жало не повинно стосуватися діелектричної підкладки друкованої плати, щоб не пошкодити її високою температурою.

Дайте перетекти припою з жала на паяемые контакти

Флюс для пайки при нагріванні жалом випаровується буквально за секунду. За цей час потрібно встигнути залудити контакти паяемых поверхонь і дати перетекти припою на них. При пайку контакти повинні встигнути правильно прогрітися, щоб припій на них ліг якісно. Розплавлений припой повинен добре прилипати до паяемым контактів за рахунок поверхневого натягу. Така властивість називається хорошою смачиваемостью поверхонь.

Якщо припій не плавиться і не липне до поверхні металів, то значить вони не прогрілися або не були добре очищені від окислів і жирів за допомогою флюсу.

Приберіть паяльник при заповненні припоєм області пайки

Зазвичай вистачає пари крапель припою, щоб якісно заповнити область між паяемыми контактами. Хоча можуть бути різні ситуації. Правильне кількість припою визначається наступними факторами:

— на платах з поверхневим монтажем достатню кількість припою визначається наявністю однорідної увігнутій поверхні навколо паяних контактів;

— на платах з отворами вистачить подавати припій, якщо побачите рівномірну площину шва між контактами;

— надмірна кількість припою при пайку вироби буде видно по опуклій формі шва;

— мала кількість припою утворює рваний і сильно увігнутий шов.

Секрети гарної пайки

Рухайтеся енергійно

На жаль, при перегріві легко пошкодити компоненти або друковану плату. Найголовніше правило в пайку – навчитися правильно паяти і не перегрівати плату та радіодеталі. Паяйте чітко і швидко. Тримайте пальцями масивні радіодеталі або плату недалеко від місця пайки, щоб контролювати нагрів плати.

Встановіть температуру жала паяльника трохи менше, ніж хотілося б. Так можна перевірити, чи достатньо цього для якісної пайки. Використовуйте 30-ватний паяльник і короткочасну пайку, щоб уникнути перегріву контактів.

При роботі з двосторонньої друкованої платою перевірте пайку обох шарів металізації на предмет якісної і правильної пайки. Хороший паяний шов буде блискучим і конічної форми. Якщо шов виглядає пухким, з нальотом, то такий ефект називається неякісної холодної пайкою». Відбувається це із-за недогріву, відсутності флюсу і занадто швидкого охолодження припою. Як правильно паяти в цьому випадку зрозуміло — використовувати флюс і трохи довше гріти припій.

Відводите тепло від термочутливих компонентів

Деякі радіодеталі (діоди, транзистори та ін) дуже чутливі до перегрівання. Вони вимагають додаткового відводу тепла радіатором, який кріпиться до їх корпусу. Можна користуватися невеликими радіаторами, прижимающимися до корпусу деталі для її охолодження.

Навчіться розпізнавати достатню кількість припою

Шов з правильним кількістю припою виглядає гладким і блискучим. Візуальний контроль є одним з кращих способів перевірки паяних з’єднань. Припій повинен плавитися на поверхнях контактів, а не на жалі паяльника. Саме такий підхід дає міцне з’єднання з поверхнею металу.

Припій повинен покривати простір між паяними контактами рівномірно, не утворюючи напливів або недопаяных місць.

Тримайте жало в чистоті

Кипляча каніфоль або інший флюс з трубчастого припою може залишити на жалі або на шві нагар. Цей нагар є небажаним залишком після процесу пайки. Він погіршує якість шва, властивості змочуваності і механічну міцність з’єднання. Очистити жало паяльника за допомогою вологої губки або металевого спонжа.

Переконайтеся в повному охолодженні припою

Повне охолодження припою може зайняти від 5 до 10 секунд – весь цей час краще не ворушити паяними контактами. Щоб утримати гарячі радіодеталі використовуйте узкогубцы, пінцет або приспособу «третя рука» з збільшувальним склом для візуального контролю.

Потренуйтеся на кішках

У якості «кішки» можете взяти старі радіодеталі і попаять їх між собою. Перед відповідальною пайкою завжди перевіряйте інструмент. Ніхто не досконалий, навіть професіонали, так що тренування завжди піде на користь справі. Як паяти професійно просто зрозумієте згодом.

Наприкінці хочу привести картинку, трохи схожу на інфографіку на тему як навчитися правильно паяти. Ці основи пайки для початківців я перекладав сам, так що користуйтеся на здоров’я.

Висновки по короткому навчання пайку

Сьогодні ми познайомилися з тим, як вчаться паяти американці. Задорнов сказав би…ну в загальному ви зрозуміли. В оригіналі, як мені здається, все виглядає трохи кострубато і поверхнево, так що намагався внести свої уточнення в текст. В принципі, самі ази розкриті, але зупинятися в цій справі ніяк не можна, так що підписуйтесь на оновлення блогу — будуть ще подробиці про процесі пайки.

Тут намагався Майстер Пайки.